ROMANI, inscrieti-va pe listele electorale!

Catre Romanii din ITALIA pentru a participa la alegerile din Italia care au loc in aceasta primavara, ROMANII TREBUIE sa se INSCRIE pe listele speciale pe langa PRIMARIA ( COMUNE) unde au RESEDINTA. ASTFEL puteti avea reprezentantul VOSTRU in orasul unde locuiti.

sabato 12 maggio 2007

Nota de plata a Guvernului

Guvernul României trebuie să acopere cheltuielile legate de exercitarea dreptului la vot, inclusiv de transport până la cea mai apropiată secţie de votare
- Partidul Românilor din Italia va putea acţiona în judecată Statul Român
Dreptul la vot al cetăţenilor români este protejat de Constituţia României. România este un stat membru al Comunităţii Europene, deci acest drept este garantat şi de normativa europeană.

Prin urmare, este datoria Statului Român să asigure exercitarea dreptului la vot cetăţenilor săi. Dacă nu îşi face această datorie, Statul român trebuie să răspundă, fie în faţa Cetăţenilor săi, fie în faţa Instituţiilor Europene.

Recomandăm, prin urmare, sutelor de mii de cetăţeni români aflaţi în străinătate şi în imposibilitatea de a se deplasa până la un Consulat sau la o Ambasadă, aflate la mai mult de 100 km, să completeze următorul document, făcând cerere de rambursare pentru a acoperi cheltuielile de transport.

Dăm exemplul unui cetăţean aflat la Palermo, în Sicilia, la sute de kilometri faţă de cel mai apropiat centru de votare:

“Eu, subsemnatul………………., cetăţean român, cu reşedinţa la Palermo, având în vedere că secţia de vot cea mai apropiată de mine este în Statul Malta, îmi exprim voinţa de a-mi exercita dreptul constituţional, acela de a vota la Referendumul din 19 mai. Cer prin urmare Ambasadei României în Italia eliberarea de urgenţă a unui bilet de avion dus- întors până la Bucureşti sau Malta, pe cheltuiala Statului Român, pentru a-mi putea exercita dreptul meu garantat de Constituţia României şi de normativa Europeană. In alternativă, cer garanţia că îmi va fi rambursat biletul pe care il voi achiziţiona.

În lipsa celor solicitate, îmi rezerv dreptul de a cere despăgubiri, nu numai materiale, pentru daunele create de imposibilitatea de a-mi exercita un drept recunoscut constituţional, din vina exclusivă a Statului Român şi a Ministerului de Externe”.

Cererea trebuie să fie semnată şi trimisă Misiunii Diplomatice din ţara respectivă.

În ceea ce priveşte Italia, Partidul Identitatea Românească va aduna toate cererile, şi va alcătui un dosar, care va putea constitui baza pentru o acţiune judiciară, atât la nivel naţional, cât şi în instanţă europeană. În caz de condamnare a Statului Român, acesta ar putea obţine despăgubirile de la responsabilii direcţi, care vor fi ulterior identificaţi.

Cerem de asemenea organizarea unor zboruri speciale charter, puse la dispoziţie de Tarom, în special pentru a organiza deplasări în grup din zone cum ar fi insulele Sicilia şi Sardegna până la cel mai apropiat centru de vot. De asemenea, rambursarea cheltuielilor pentru inchirierea de autobuze, care ar putea transporta românii către cel mai apropiat centru de votare (de exemplu în Arezzo- oraş cu mare densitate de români, până la Consulatul Onorific din Florenţa).

Nu este cetăţeanul cel care trebuie să parcurgă, pe cheltuiala sa, sute de kilometri pentru a-şi exercita un drept constituţional, ci Statul trebuie să asigure exercitarea dreptului constituţional. In Italia sâmbătă este zi lucrătoare, deci cetăţeanul român care intenţionează să voteze, în afara cheltuielilor de transport va trebuie să piardă şi câştigul unei zile de muncă.

Cum a fost emanată în timp record o normă de modificare a legii electorale, la fel ar fi putut fi emanată şi o lege de reglementare a votului prin corespondenţă sau electronic pentru românii aflaţi în străinătate, ceea ce ar fi redus şi cheltuielile organizării votului la urne.

Partidul Românilor din Italia va contribui, prin mijloace proprii, la cheltuielile procesuale care ar putea deriva, în colaborare cu Birouri de avocaţi din România.

Nessun commento: