ROMANI, inscrieti-va pe listele electorale!

Catre Romanii din ITALIA pentru a participa la alegerile din Italia care au loc in aceasta primavara, ROMANII TREBUIE sa se INSCRIE pe listele speciale pe langa PRIMARIA ( COMUNE) unde au RESEDINTA. ASTFEL puteti avea reprezentantul VOSTRU in orasul unde locuiti.

martedì 24 aprile 2007

Interviu cu Giancarlo Germani pe Gardianul

http://www.gardianul.ro/2006/09/06/externe-c3/un_avocat_italian_sef_de_partid_la_romani-s93130.html

Dupa intrarea Romåniei in UE, partidele politice italiene au capatat apetit pentru voturile imigrantilor romåni. Chiar si partidul de extrema dreapta Lega Nord, cunoscut pentru vederile radicale la adresa romånilor, a „furat“ un candidat romån din råndurile Partidului Romånilor din Italia (PIR). Alianta incheiata de PIR cu Partidul Popular UDEUR a schimbat in mod pozitiv atitudinea mass-media italiene fata de „tiganii romåni“, sustine Giancarlo Germani, presedintele PIR. La alegerile locale din 27-28 mai, 20 de candidati romåni propusi de PIR pe listele UDEUR se lupta pentru posturile de consilieri locali. Intentia de a merge la vot a romånilor este insa la o cota scazuta.

„Consiliul local e ca o masa. Cine nu are scaun nu poate manca. In orasul Monterotondo, primarul dispunea de fonduri pentru minoritati de 50.000 de euro. Romanii in general nu vin la vot si de aceea nu primesc nici un ban. Banii merg la marocani, la pakistanezi“, spune Germani. In Italia, minoritatile au o gramada de drepturi pe hartie, dar pentru a obtine ceva practic este nevoie de putere politica. Avocatii, taximetristii au propriile partide politice. Italianul din fruntea PIR sustine ca mentalitatea romaneasca nu poate sa-i ajute pe romani in politica italiana. „In comunitatea romaneasca exista o mentalitate securista, o neincredere totala. In calitate de avocat care a lucrat pentru muncitorii romani, ei spun ca m-am imbogatit pe spinarea lor“, crede Germani. „Daca o sa constatam ca romanii nu vin catre PIR, inchidem partidul“, mai spune el iritat.

Asociatiile romanesti din Italia s-au inspirat din modelul PIR si vor sa se transforme in partide politice.

Partidul e in doua barci
Aflat in vizita in Romania, Germani a declarat ca a avut intalniri cu politicieni din PLD, PNG si PNTCD pentru a discuta despre italienii din tara, care ar trebui, potrivit directivelor europene, sa poata vota la alegerile locale. „Noi ne consideram o miscare pentru romanii din Italia si pentru cei 35.000 de italieni din Romania“, a precizat Germani. El a adaugat ca tot mai multi pensionari italieni, care au venituri de 1.000 de euro, se stabilesc in Romania, profitand de traiul mai ieftin. O alta propunere avansata in aceste discutii este crearea de locuri in Parlamentul de la Bucuresti pentru milioanele de romani din diaspora. Germani spune ca romanii din Italia sunt neincrezatori in partidele politice de la Bucuresti, iar birourile PD si PSD deschise in Italia au fost un fiasco.

Legaturi cu Vaticanul
Germani sustine ca alianta cu UDEUR, reprezentat in Guvernul italian de ministrul de justitie Clemente Mastella, i-a adus mai aproape de Vatican. Cu toate ca Germani nu crede ca Vaticanul este interesat de recunoasterea Bisericii Ortodoxe Romane in Italia, acest obiectiv figureaza in statutul PIR. Biserica Catolica, prin asociatiile caritabile, incearca sa-i atraga pe emigrantii romani. „Cei 1.500.000 de romani nu au deputat in Parlamentul de la Roma. Legatura cu Mastella poate aduce initiative legislative care favorizeaza romanii“, mai spune el.

Calcule politice 33+2
Germani ne-a declarat ca ministrul justitiei Mastella a propus-o pe Geta Lupu, secretarul PIR, pentru candidatura la alegerile europarlamentare din 2009. Germani ne-a declarat ca nu este interesat sa candideze. Pentru alegerile din 2009, Romaniei ii vor reveni 33 de locuri in Parlamentul European, dar numarul de europarlamentari poate creste datorita romanilor din diaspora, care candideaza pe locurile din tara de emigratie. Cele mai mari sanse le au candidatii din comunitatile romanesti din Italia si Spania.

Sarbatoare a romanilor din Italia
Mii de români din întreaga Italie s-au întâlnit ieri, la Roma, chiar în piata în care Papa Ioan Paul al II-lea transmitea în urma cu câtiva ani celebrul sau mesaj catre tinerii de pretutindeni, transmite Realitatea TV. Evenimentul, care a marcat ultima zi din saptamâna luminata, a fost organizat de Asociatia Românilor din Italia. Biserica romåneasca nu este recunoscuta in Italia. „La anul, poate cu ajutorul Lui Dumnezeu, vom fi recunoscuti de guvernul italian si poate vom avea acces la mai multe drepturi, printre care si terenuri pentru a ne construi biserici“, spune parintele Constantin. Mai multi preoti ortodocsi au oficiat Sfânta Liturghie din Duminica Tomii. Pentru evitarea incidentelor, autoritatile au luat masuri exceptionale de securitate.
Cornelia Rosoga

Nessun commento: