ROMANI, inscrieti-va pe listele electorale!

Catre Romanii din ITALIA pentru a participa la alegerile din Italia care au loc in aceasta primavara, ROMANII TREBUIE sa se INSCRIE pe listele speciale pe langa PRIMARIA ( COMUNE) unde au RESEDINTA. ASTFEL puteti avea reprezentantul VOSTRU in orasul unde locuiti.

venerdì 20 aprile 2007

Pozitia PIR cu privire la situatia politica din Romania

ROMA, 20 aprilie 2007
Partidul Românilor din Italia îşi exprimă indignarea faţă de criza politică gravă din România
Preşedintele României Traian Băsescu a fost votat şi este până acum susţinut de marea majoritate a românilor. Curtea Constituţională a României, care a examinat acuzaţiile de încălcare a Constituţiei de către preşedinte a considerat că nu există nici un motiv temeinic de suspendare a preşedintelui. Dacă preşedintele este ales prin vot uninominal direct de către electorat, parlamentarii sunt desemnaţi de partidele politice prin sistemul listelor.

Procedura de impeachment ( vezi cazul Sua) se soluţionează de obicei printr-un compromis politic pentru a evita o criză instituţională ca aceea care din păcate este în România.

De altfel insituţiile italiene, precum şi cele europene ( conform declaraţiilor de ieri 19 aprilie) atestă că Băsescu este unul dintre protagoniştii aderării României în UE. In străinătate Traian Băsescu este cunoscut drept omul politic care a combătut corupţia la nivel înalt al administraţiei, condiţie necesară şi obligatorie cerută de către Comisia Europeană pentru a primi România în UE.

Considerăm că ce s-a întâmplat ieri seamănă cu o lovitură de Stat, nu atât prin exprimarea votului în Parlament, cât prin faptul că acest vot este în mod evident contrast cu opinia majoritară a electoratului. Antagonismul dintre Parlament şi Preşedinţie evidenţiază că există grupuri de interese private care dezechilibrează cadrul instituţional, defavorizând astfel România. Este vorba despre o nomenclatură care nu vrea să lase puterea după 18 ani de permanenţă, şi în câteva cazuti chiar după 30 de ani, având în vedere că multe personaje erau prezente în structurile de conducere din era Ceauşescu.

Românii din Italia, conform rezultatelor alegerilor prezidenţiale din 2004, l-au ales pe Traian Băsescu drept preşedintele lor. Diaspora românească din Sua, Canada şi Germania, au exprimat deja susţinerea faţă de preşedintele Băsescu prin reprezentanţii lor de marcă.

Ar fi foarte dăunător imaginii României o schimbare forţată a legii electorale de pe o zi pe alta, aşa cum doresc unii, pentru a împiedica recandidatura lui Traian Băsescu. Ar fi ca şi cum milioanelor de români li s-ar închide gura cu forţa.
Diaspora românească din Italia priveşte indignată ceea ce se întâmplă în România şi speră într-o rezolvare în sens democratic a crizii instituţionale.

Nessun commento: