ROMANI, inscrieti-va pe listele electorale!

Catre Romanii din ITALIA pentru a participa la alegerile din Italia care au loc in aceasta primavara, ROMANII TREBUIE sa se INSCRIE pe listele speciale pe langa PRIMARIA ( COMUNE) unde au RESEDINTA. ASTFEL puteti avea reprezentantul VOSTRU in orasul unde locuiti.

venerdì 13 aprile 2007

Jurnalul National: Romanii fac cariere politice in Europa


13 Aprilie 2007 de Marina Constantinoiu


Romanii fac cariera in Italia

Torino, Milano, Modena, Castellon, Valencia, Barcelona, Madrid. Au plecat sa castige mai bine acolo, au ramas, s-au integrat, iar acum vor sa intre in politica pe usa din fata. Romanii din Spania si din Italia au acum candidati in alegeri si fac aliante electorale.
Nu li se cunoaste numarul exact, dar cu siguranta acesta este de ordinul sutelor de mii si intr-o tara, si in alta. Au aratat ca pot sa munceasca, au mai calcat si stramb, au venit cu familii sau si-au intemeiat unele acolo, si-au adus preotul din tara, ca sa le oficieze cununiile, si-au luat cu ei manelele si muzica lautareasca, n-au renuntat la muraturi, dar nici la telemea. Romanii plecati in lume in cautarea unui trai mai bun s-au integrat cel mai bine in tari-surori, unde le e si mai usor sa-nvete limba. Acum au depasit stadiul de "capsunari". Vor sa aiba un cuvant de spus acolo unde au decis sa se instaleze.
De aceea, la alegerile municipale si regionale de la 27 mai din Spania nu sunt chemati la urne doar spaniolii cu drept de vot, ci si romanii. Acestia, alaturi de alti cetateni ai Uniunii Europene si din Norvegia, adica un total de 318.517 de persoane, s-au inregistrat pe listele de alegatori, relateaza cotidianul spaniol ABC, citat de Rompres.
DREPTUL DE VOT. Noutatea acestor alegeri municipale este ca pentru prima data vor putea vota romanii si bulgarii, cei mai recenti membri ai UE. Lucru deloc de neglijat, avand in vedere ca ei formeaza al doilea grup de straini ca numar cu drept de vot la alegerile locale spaniole, dupa cei britanici, care se cifreaza la 84.018. Romanii sunt deja 58.611, iar numarul lor este in crestere. In Spania, dreptul de vot in alegerile locale este garantat cetatenilor europeni cu permis de rezidenta spaniol. Numarul mare de alegatori romani ar putea inclina balanta in anumite localitati spre un partid sau altul, asa ca in ultimele luni partidele au realizat, la nivel local sau regional, diverse actiuni cu caracter electoral pentru a castiga increderea romanilor.
CU SUTELE DE MII. Diaspora romanilor din Spania este insa mult mai mare: numarul lor a ajuns deja la peste jumatate de milion de persoane. Insa nu toti au permis de rezidenta si, dupa cum se vede, doar o minoritate "s-a deranjat" sa se inregistreze pe listele speciale de vot ale imigrantilor, conditie obligatorie pentru a-si putea exercita dreptul la vot la alegerile municipale in conformitate cu conditia lor de cetateni ai Uniunii Europene, comenteaza ABC. Doar in Comunitatea Madridului exista 150.000 de romani. Majoritatea se concentreaza in Coridorul Henares, in municipiile Alcala de Henares sau Coslada. Zona Levante, mai ales orasul Castellon, si sudul Spaniei sunt alte destinatii preferate de acest colectiv de imigranti.
ALIANTA ELECTORALA. In Italia, romanii din Partidul Identitatea Romaneasca au decis sa se prezinte pe liste comune cu Partidul Popularii UDEUR, aflat la guvernare in Italia, potrivit unui comunicat al partidului remis agentiei Mediafax. Identitatea Romaneasca va prezenta 20 de candidati in sapte din cele 25 de regiuni ale Italiei la alegerile locale de la 27 si 28 mai, iar circa 500.000 de romani cu drept de vot vor putea sa-si exprime optiunile electorale.
PREMIERA. Candidaturile romanilor din PIR pe liste comune cu Partidul Popularii UDEUR, care detine portofoliul Justitiei in Guvernul Italiei, au fost convenite printr-un acord politic semnat in luna februarie intre cele doua formatiuni, dupa cum se arata in comunicatul remis Mediafax. PIR precizeaza ca este vorba despre cea dintai participare la alegeri a cetatenilor romani in Italia si pentru prima oara romanii ar putea avea propriii consilieri in primariile italiene. Candidatii PIR au o medie de varsta de 35 de ani, printre ei numarandu-se functionari, intreprinzatori, liber-profesionisti. Cei mai multi au fost propusi si sustinuti chiar de comunitatile din care provin.
PUBLIC. Pentru a-si prezenta acordul politic, semnat in februarie anul acesta, Identitatea Romaneasca si Popularii UDEUR au organizat marti, in Sala Presei din cadrul Camerei Deputatilor de la Roma, o conferinta de presa comuna, la care a participat Clemente Mastella, secretarul national al Partidului UDEUR, actualul ministru al Justitiei. La conferinta au mai fost prezenti si avocata Geta Lupu, secretar national al PIR, si Miruna Cajvaneanu, purtator de cuvant al PIR, dar si deputatul Mauro Fabris, presedintele grupului parlamentar al UDEUR in Camera Deputatilor.
MILITANTI. Membrii Partidului Identitatea Romaneasca s-au implicat in actiuni de sustinere a drepturilor imigrantilor din Italia
INCREDERE. Cu aceasta ocazie, ministrul Mastella a subliniat contributia Italiei la procesul de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana, prezentand pe scurt alianta dintre cele doua partide. El si-a exprimat increderea ca acordul de colaborare va fi "cat mai fructuos incepand chiar cu viitoarele alegeri administrative din primavara si pana la alegerile europene din 2009". "Suntem foarte fericiti ca am inceput acest parcurs impreuna. Spre deosebire de alte partide italiene care vorbesc, dar nu fac nimic concret pentru multiculturalitatea prezenta in tara noastra, noi suntem partidul care actioneaza, promovand deja imigranti in politica italiana", a spus ministrul italian al Justitiei. "Vom participa impreuna cu prietenii nostri romani la activitati pre si postelectorale, dand posibilitatea tuturor sa cunoasca comunitatea romaneasca din Italia", a adaugat ministrul Mastella.
RESURSE. Geta Lupu a prezentat noul protagonist pe scena politica italiana PIR, aratand ca acesta da voce celei mai numeroase comunitati straine din Italia, adica romanii, cu mai mult de 500.000 de concetateni cu drept de sedere dupa ultimele estimari. "Suntem o resursa din punct de vedere al fortei de munca, si nu numai, deci vrem sa aratam ca suntem o resursa si din punct de vedere administrativ si electoral", a spus aceasta, potrivit Mediafax. Ea a aratat ca numai aplicand efectiv normativa europeana si italiana cu privire la votul cetatenilor comunitari se realizeaza cel mai important pas in procesul de integrare a imigrantilor in Uniunea Europeana.
AVANTAJE"Suntem o resursa din punct de vedere al fortei de munca, si nu numai, deci vrem sa aratam ca suntem o resursa si din punct de vedere administrativ si electoral" Geta Lupusecretar national al PIR
PRIMII PASI
Romanii care vor sa voteze trebuie sa se inscrie pe listele electorale speciale din primariile oraselor unde isi au resedinta cu cel putin 35 de zile inainte de 27 mai. Secretarul Lupu a insistat asupra faptului ca mass-media italiene nu au informat opinia publica cu privire la dreptul cetatenilor comunitari de a vota si de a fi alesi. Partidul Romanilor din Italia a depus o sesizare la Autoritatea Italiana competenta in materie de informatie, avertizand asupra pericolului pe care lipsa de informare il poate produce, si anume anularea alegerilor. Ministrul Mastella a luat act de cele sesizate si a activat imediat grupul sau parlamentar pentru a interpela Guvernul cu privire la absenta campaniei de informare.

Nessun commento: